Tuesday, 20 July 2010

Carmen Estate Aguilera Natural Panama

Carlos har en egen ide om hur man gör bra kaffe som jag inte ens vågar mig på att försöka förstå. Men han vet vad han gör och placerar sig alltid riktigt högt i alla tävlingar Carmen ställer upp i.
I år gör han naturals för första gången och på sitt alldeles egna vis såklart.
Då vi träffas hos honom i februari kommer även hans producerande grannar förbi och beklagar sig över den dåliga skörden. Regn och stormar här i Panama har tagit och förstört mer än någonsin och särskilt denna sida av vulkanen.
Dock inte på Carmen. Carlos hävdar att det klimat som råder på hans plantage är unikt och hundra meter längre bort är klimatet ett helt annat. Här är det lugnt och svalt och kaffet kan få utvecklas långsamt och mogna samtidigt med varandra.
Processningen sker i en mysig barrskog bredvid en dalgång där svala vindar letar sig in och torkar kaffet. Mycket arbete sker på pation men torkas färdigt med gas i trumma för att få en ren smak. Lagras på träsilos länge och väl.


Kommer snart.


No comments: