Wednesday 23 April 2008

Fyra kaffe med Mu

En espresso som skulle vara för mjölk men vara tillräckligt spännande utan skulle göras. Efter många och långa samtal med den allt mer kritiske Petter Bjerke gjorde jag en blandning på några personliga favvisar för mjölkdrickande.
När brasilien är som bäst tycker jag är när de rostas med lite push och 5-10 farenheit innan andra crack. En riktigt bra Brasse kan uppvisa, när bryggd med gravitation, ovanliga highnotes som apelsin, blommigt färskt hö och lika mycket babydräggel som i ett bra oolongte.
Inte fullt så bra till espresso dock. Med mjölk sådär. Men en lite mer uttragen s-kurva och extemperad airflow in på second pop och en signifikant choklad har äntrat.
Brasilien har ett oförtjänt dåligt rykte som världens största kaffeproducent och bulkkaffe.
Härifrån kommer något av världens bäst producerade kaffe. Några av dem finns i Cuatro.
En tvättad, som växer på en av de högst belägna plantagen i Brasilien vid ån Seco från Bahia med en aning grapefrukttoner, håller machonivån lite lägre. Barreiro choklad, nöt, fylla. Tileco vildplommon. Daterra Reserve choklad av den finare sorten med söt citrig stenfrukt.
Prova den i ARLA montern på Gastro Nord A31:39