Thursday, 24 July 2008

Karlsbader Metoden


En keramisk bryggartingest. Hundra år gammal i nytappning bestående av fyra delar. 
Man häller kaffet i den och häller vattnet på en keramisk vattenfördelare som väter kaffebädden jämnt och långsamt sjunker igenom bädden tack vare motståndet i det keramiska filtret. Kaffet droppar ner i kannan. Tar tid. 
Eftersom värmeutvidgningskoefficienten i glaserat stengods är näst intill ingenting är det absolut samma sak gång efter bryggning och med hårdhet upptill 5 gånger högre än stål slits det aldrig ut eller ger ojämna resultat.
De första bryggningarna i Karlsbadern har blivit super rena, men ibland aningen för överdoserade och har lagt farmaka över livet i koppen. En hög dosering kaffe per vatten här är kul, precis som i en Aeropress , men med den långa kontakttiden i en Karlsbader kan en korrekt dosering a la Clover vara mer upphetsande, men kräver precision.
Under test, men kommer antagligen att kunna skaffas inom kort.