Tuesday 5 August 2008

Cocovaja

Mountain Top Bundja crop 06-07 från Australien var som allra bäst hos Ilias. Övertygad av ett smakprov bokade han upp allt jag lyckades få tag i då och presterade en espresso med mjuka orientalisk kryddor och hett temperament. Den hade allt. I år får jag blend dom. Aricha Selection 17 som även talar till människans signalsmaker är nu bokat för Cocovajas blend som skall stå för 20%. I väntan på en Natural Panama från Los Lajones blir det fram till November ett Brasilienskt kaffe som är processat på nästan samma sätt som Bundja. Rostningen sker med en teknik som har tagit mig lång tid att förstå, men som nu skall genomföras ihop med lätt scorchning. Rostaren måste höja värmen på rosten i rätt tid för att få trumman att sveda ytan lätt på kaffebönorna och samtidigt reglera luften för att inte bränna kaffet. Processen sker under en mycket kort period under rostningen för att inte ge oönskade följder. En bra scorch kan ge en fin tobakshint. Sorterna till Cocovaja rostas var och en för sig och blandas efteråt.
Samma sak händer på Cocovaja/Magasin 3 när det öppnar