Saturday, 7 March 2009

Carmo
Nytt kaffe som är lite halvspektakulärt kommer från Carmo i Brasilien som vid besöket i oktober gjorde stora intryck och efterföljande preshipments imponerade på koppningsbordet och fullständigt klassade ut kaffe från gårdar med välkända namn. Det här kaffet är pulped natural och utvalt för den fina mjuka syran som är ganska svår att hitta i brassarna. Att det finns här beror mycket på att förhållandena i Carmo ser ut som i Afrika. Altitud, jord och nederbörd är perfekt för Bourbon. 
Smakbalansen i Santa Helena är fullkomlig. Det krossar allting annat som hävdar sig ha det. Syrlig vacker kropp. Jättesöt med mjuka drag och finesser. Inte sådär intensiv och hetsig utan självsäkert vet den, att den har ingenting att bevisa för nån.
Jacques Carneiro vann silver i Cupofexcellence 2002 och vann Gold Special Award samma år med Helena. 
En fin detalj i Jacques odlande är att han inte driver på hugger ner kaffeträden efter 6-10år som i övriga brasilien utan låter de producera i sin egen takt och de loter som avger bäst kaffe kommer av träd som är ca 90år.
Haugaard har fått äran och ansvaret att förvalta 40säckar med arketypen av ett balanserat kaffe och man ser med glädje fram emot varje batch som skall rostas.

Njut av den som brygg on demand efter ett resturangbesök på Mistral eller om en vecka i en espresso på Cocovaja.1 comment: