Saturday, 28 March 2009

Drip Manuell


Skillnaden mellan att ränna vatten igenom kaffe mot plast eller porslinsvägg är stor har jag märkt. Den här tratten har bara ett dropphål som gör det lättare att låta kaffet dra lite längre. Finns i storlekarna melitta 102 och 1x4 för 260kr och 280kr. Hårdbränd stengods. Tål maskindisk.
Gör så här:
Värm friskt vatten i vattenkokare. Sätt i filtret i porslinstratten. Häll kokhett vatten igenom tomt pappersfilter och värm på det sättet upp porslinstratten. Mal upp friskt kaffe. När vattnet runnit ur filtret, häll i kaffekornen. Mät vattentemperaturen och förfukta ytterligare kornen så att de blir igenomvätta. Pausera 10-20sek och häll en gång till. Det är viktigt att bädden blir jämnt vätt. Pausera eventuellt igen och häll en gång till om du vill, tills vattenmängden du bestämt att du skall ha igenom kaffebädden är uppnådd. Jag gör det inte, men man kan även prova omrörning medan det rinner.
Kontakt och extraktionstid ökar när pappret är soakat och porslinstratten är varm. Det ger oftast ett bättre resultat och lätt som en plätt att kopiera gång på gång.
Tips:
Bor du i stan kan du oftast med fördel filtrera vattnet innan du häller det på kaffet eller köp vatten för ännu bättre resultat. Klor är ingen kioskvältare.
Angående doseringen är det ingen självklarhet att föra 55-60gr/liter. Ibland tycker jag om en Carmo Helena uppdosad till 90gr/liter
För en snutjava i takeawaymugg på 35 cl kan man använda Porslin102 och trycka i 25-30gr och sikta på 4minuters rinntid.

Inte dumt alls.

9 comments:

Anders said...

En snutjava låter riktigt gott

Martin said...

jag har precis inhandlat ett swissgold kaffefilter och trodde det var att föredra framför pappersfilter?
Tack för tipsen annars, det var intressanta vinklar jag inte själv funderat över, som att kaffet smakar bättre om man värmer upp filtret först.

david haugaard said...

Swissguld är grymt. En annan skola kanske. Metall är definetivt annorlunda än papper både i smak och kemi.

Martin said...

Jag kunde inte låta bli att vilja testa det du skrev om. Men hittade inte i keramik, däremot i glad.
Tror du att jag får samma effekt med det?

Gordon said...

Den ultimata kombinationen är swissgold 1x4 + denna melittahållare i porslin som är förvärmd. Bättre kaffe får man inte!

david haugaard said...

Se där!

Peter said...

Tänkte precis fråga om swissgoldfilter kopplat till denna. Mycket intressant.

Dagens ord: Snutjava

Markus Averheim said...

Fantastisk post! Jag har själv hittat en porslinsfilterhållare från gamla goda Melitta i mina farföräldrars gömmor. Dock 3 avrinningshål. Tack för instruktionen. Kan du inte skriva om kallbryggning någon gång?

Peter H said...

Swissgold är kanon, speciellt om man gör lite fler koppar. Nackdelen med Swissgold gentemot pappersfilter är att det kan bli lite dammig munkänsla med Swissgold. Annars är det finfint.