Thursday, 18 June 2009

Skansen

Hacienda Esmeralda har inte bara Geisha. Mycket av deras produktion är Typica, Caturra, Catuai och Bourbon från vulkankullarna och Palmyra och har hittills varit tvättat för att det säljs av tradition till Amerika. Även om de är duktiga tvättare är det ganska tråkigt kaffe. Rent, men tråkigt. Igår hängde jag på Skansen i Stockholm med Petersens och vi pratade en del Ripasso, ädelröta, mekanisk honeytorkning och Naturals.
De naturals som bereds i Panama är otroliga. Starka och intensiva och oftast inte så mjuka som de Etiopiska. En annan stil, som påminner om likör. Apelsinhållet.
Daniel var i år en av initiativtagarna till en parallell tävling i Best of Panama för naturals, men eftersom det bara var amerikanare i juryn var det ingen som fattade grejen och det blev som vanligt avfärdat som defekt och ”this makes me wanna puke”.
Ibland känns det omöjligt att få dem att förstå att det i den nya skandinaviska espressostilen, nästan är ett kännetecken med nån sorts frukt/bär med lätt alkohol.
Efter snart två års tjat kommer de i alla fall att göra ytterligare tester åt oss i deras lägre plantage.
Petersens kommer att finnas på Kölnmässan 26-28 Juni. Tyvärr har de ingen Geisha med sig eftersom deras privata stash på 20kg crem de la crem blev stulet här om veckan.

No comments: